lördag 4 augusti 2012

RAOUL WALLENBERG - EN SANN HJÄLTE SKULLE HA FYLLT 100 ÅR

Jag måste bara uppmärksamma Raoul Wallenbergs 100-års fördelsedag idag. Det är en av få människor som jag verkligen beundrar och som inspirerat mig genom hela livet. Läste om honom på morgonen och kan aldrig låta bli att gråta en skvätt över det öde han tvingades möta som tack för allt han åstadkommit.


"Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg gjorde en unik insats genom att under andra halvåret 1944 rädda tiotusentals judar i Budapest undan Förintelsen. Hans gärning visar att en människas mod och förmåga kan göra skillnad. Hans gärning är en förebild, inte minst i en tid då fler behöver stå upp mot förföljelse, främlingsfientlighet och antisemitism.
Raoul Wallenberg fängslades av Sovjet och fördes till det ökända Lubjankafängelset i Moskva. Vad som sedan hände är inte bevisat och den svenska regeringen kräver fortfarande besked. Raoul Wallenberg kämpade mot den ena av sin tids terrordiktaturer och föll offer för den andra." Utdrag ur  Wikipedia


Oavsett om han lyckades rädda 50.000 eller 100.000 tusen judar undan förintelsen så är det snarare hans civil courage och hans självklara integritet och anständighet som människa som präglat min bild av honom. Hans makalösa mod slår mig varje gång jag läser om hans gärningar. Jag hoppas kunna föra vidare denna sorts anständighet och mod till mina Prinsessor så att även de vågar stå emot orättvisor och stå för det som är rätt. Idag skålar jag för denna man.
SKÅL!
Ha en fin kväll.

3 kommentarer:

 1. Vilket fint inlägg!!! Ja, han offrade mycket för sin övertygelse och han är en fantastisk förebild.

  Jag kan stolt säga att jag delar hans efternamn, men jag vet inte om vi är släkt på något sätt tyvärr.

  Kram!!!

  SvaraRadera
 2. Tack fina du för att du uppmärksammar den största svenska hjälten som Sverige haft! Vi skall vara stolta över de otroligt osjälviska handlingar han genomförde under andra världskriget, och därigenom också offrade sitt eget liv för det han trodde mest på, mänskligheten.

  Kram A

  SvaraRadera
 3. Så fint detta inlägg var det ger en tanke om vad som verkligen är viktigt här i livet.
  Marika

  SvaraRadera

<3 Tack snälla för din kommentar <3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Annonser

ANNONSER