måndag 21 januari 2013

TIPS- ATT SKAFFA SIG EN DOFTGARDEROB

Idag tänkte jag tipsa om dofter som ju kompletterar och bidrar till ens externa självbild, identitet. En doft har många lärt sig ska helst vara en signatur-doft, dvs en doft som man ska förknippa med personen ifråga. Andra tycker att man endast ska ha parfym när man går bort och som endast använder duschtvål och i bästa fall bodylotion till vardags, vilket är det vanligast i Skandinavien och särskilt i Sverige. I Sverige vill man oftast inte sticka ut, man vill inte ha för starka dofter, man vill ha något som är diskret Jag är uppväxt på kontinenten och med en ytterst medveten mor som älskar smink och hudvård. Jag har lärt mig att parfym är ett måste till vardags, det är det sista plagget, the finishing touch på dagens outfit, utan den känner jag mig naken (åtminstone blottad, som att ha en för kort kjol :-). Jag har under alla mina år sen jag fyllde 16 år haft en parfymgarderob, dvs minst 5-10 olika dofter som jag använder beroende på sinnestämning, miljö och aktivitet. Dofter signalerar en hel del för omgivningen och därför tycker jag det är viktigt att man själv är medveten om det när man väljer en doft. När jag ska på ett viktigt möte har jag en doft, när jag ska på en romantisk middag med maken en annan, när jag ska till jobbet utan något inplanerat en tredje, osv. Jag har ingen signaturdoft men jag har en fantastisk doftgarderob. Jag har minst 15-20 dofter (ofta små flaskor så de inte hinner bli gamla) som jag har på en mörk plats i min garderob. Jag testar gärna nyheter och byter doft relativt ofta. Det finns dock en doft som man kan kalla MIN, den har jag haft från och till i ca 20 år och tyvärr har den utgått: Calvin Kleins Escape. Jag har som tur är fortfarande två oöppnade flaskor på ca 100 ml/var som jag vårdar med ömhet. När de tar slut får vi hoppas jag hittat något som kan ersätta den doften som är så mycket jag. Jag tänkte därför tipsa er om olika dofter här på bloggen, om ni tycker det är spännande ;-) Först ut tänkte jag tipsa om olika dagsdofter, sådana man har när man är på jobbet eller i professionella sammanhang.

Ett favoritmärk just nu är BYREDO som gör underbara dofter. Min favorit till vardags är BLANCHE.


Dessa är dyra men de känns lyxiga och håller ganska bra, jag brukar förbättra dem under dagen åtminstone 1 gång. Sen gillar jag att inte alla går omkring med denna doft.

En annan favorit som många har är CLEAN. Det är min vardagsdoft de dagar jag är trött och bara ska in till jobbet och har inget inbokat.


Båda dessa är favoriter: WARM COTTON och SHOWER FRESH
Lite mer prisvärda men klart fler som också har samma doft.
En sak som är viktig att komma ihåg är att parfymer doftar olika på olika personer och håller också olika på olika individer. Man ska aldrig bara köpa en doft utan att ha provat den innan, man ska spraya den på sig och gå med den en hel dag så man ser hur den håller och utvecklas på den egna huden.

Elisabeth Arden har en ljuvlig doft som heter Green Tea (en klassiker) som ofta kommer i olika säsongsvarianter. Själv är jag förtjust i den senaste som heter Green Tea Cherry Blossom.


Finns fortfarande kvar på några varuhus och parfymerier. Väldigt vårig och feminin doft.

En annan favorit som jag haft många år är Estée Lauders fina doft PLEASURES
Perfekt vardagsdoft som jag alltid får komplimanger för när jag har den på mig.

Det här är bara ett litet urval av mina favoriter men som huvudregel tycker jag att den doften man har till vardags ska vara relativ fräsch och lätt, inget som är tungt och avancerat. Sen ska den passa till ens personlighet om man är elegant, sportig, kvinnlig, ung, etc.
Det var allt för nu. Jag återkommer senare med mina tips på eftermiddags/kvälls dofter.
Hoppas ni tycker detta är roligt.
KRAM!!

9 kommentarer:

 1. Jaaa - det här var roligt. Har inte använt någon av dem men blir nyfiken och ska provsniffa lite :)
  KRAM

  SvaraRadera
 2. Vilken klok mor!
  Kan komma på mig själv på väg till jobbet, glömt parfymen! Hinner jag springer jag in och sprayar lite i någon parfymaffär ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag har alltid någon doft på mig.
  Min absoluta favorit är Dolce Gabbanas Light blue.
  Tycker även om Escadas "säsongsdofter" .
  Har ganska många olika flaskor därhemma...så något nyinköp behövs inte än på ett tag.
  Älskar att gå på Tax-free och sniffa runt!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Tack för bra tips för dofter är så himla svårt (ja jo, jag är svensk :/). Kram Sanna

  SvaraRadera
 5. Visst är det härligt med parfymer mm men det är också ett stort problem med alla som har på sig alldeles för mycket.
  På min arbetsplats (kontor med många hundra personer) är det önskvärt att inte ha för stark doft/parfym alls. Det respekterar många och jag är glad att slippa dessa parfymbomber.
  Bra att det finns många lättare och mer lättburna dofter som inte helt tar över och dominerar.
  Det är många gånger jag har fått gå av bussen eller byta vagn på tåget för att någon ar "dränkt" sig i stark parfym.
  Lagom är bäst
  /C
  /C

  SvaraRadera
 6. Hej C,
  Absolut, lagom är bäst, särskilt med parfym. Lika hemskt som det är när någon luktar svett är det med någon som hällt stark parfym på sig. Extremer är aldrig bra. Parfym ska vara en diskret slöja som man ska känna först när man står nära en person, den ska aldrig ta över endast anas för att uppskattas. Man ska alltid spraya en bit ifrån så det inte blir för koncentrerat på ett ställe. Dagsparfymen ska ju helst vara diskret, kvällsparfymen kan vara kraftigare men fortfarande ska den inte ta över.
  KRAM!!

  SvaraRadera
 7. Kul med fler skönhetsinlägg! Har varit och fingrat på Byredo på NK, är sugen på någon så bra tips att kolla in din favorit! Annars gillar jag Miss Dior, DKNYs äpplen och Marc Jabocs lättare varianter. Lätta och fräscha känns mest bekvämt på mig (ja, väldigt svensk här oxå!!)
  Stor kram,
  Lotta

  SvaraRadera
 8. Älskar också Byredo!! Min favvo doft är Pulp.
  Om du har tid och möjlighet... kolla gärna in hos mig
  www.vitaestilo.se

  Kram
  Helen

  SvaraRadera

<3 Tack snälla för din kommentar <3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Annonser

ANNONSER