tisdag 21 februari 2012

ODD MOLLY STÅR INFÖR ETT OERHÖRT VIKTIGT VÄGVAL

Jag har nu läst artikeln i Svenska Dagbladet och sedan läst Dr Mollys och Katinkas kloka inlägg. Det som beskrivs i artikeln är precis det jag hela tiden upplevt: dvs att Odd Molly flörtat med fel gäng, istället för att gå sin väg, såsom Gudrun Sjödens färglada tanter eller Gunnila Ponténs egensinninga kvinnor. Odd Molly har hela tiden försökt att komma in i de fina Modesalongerna, bli bästis med den svarta "Mode-eliten" och misslyckats varje gång. Istället har de gjort allt för att förneka "Odd Mollys egna fanklubb med Tant-bloggar" och hade de kunnat hade de helst inte velat känna sig vid oss alls. De flesta av som bloggar om Odd Molly har ju varit just medelålderskvinnor som älskar vackra plagg och som är allt annat än "mainstream". Vi är allt annat än Blondinbellor eller Kenzor.


Vi är alla starka kvinnor med olika bakgrunder och synpunkter men det som är gemensamt för oss alla är vår kärlek för mode och vackra plagg, vare sig vi är 25 eller 65. Modeintresset  försvinner inte bara för att vi åldras. Kvinnor har rätt att sticka ut, vare sig vi är 20 eller 85 år, det är min övertygelse. 
Jag tror att Odd Molly gräver sin egen grav genom att fortsätta att förneka sin största och starkaste kundgrupp och istället fortsätta att flörta med Mode-maffian och tonåringarna (utan egna pengar). Inför 10-års firandet bjöd man in "mode-eliten" och de bloggar man trodde skulle vara strategiskt rätta och även deras senaste kollektion känns mainstream och allt annat än Odd Molly-aktig.......jag kan bara summera ihop artikelns iaktagelser med mina egna....FEL VAL!
Jag tror definitivt att Odd Molly står inför ett oerhört viktigt vägval framöver och det må bära eller brista.
Jag hoppas de väljer rätt. I vilket fall som helst gäller det att hålla i de fina gamla Odd Molly-plaggen för de kan snart vara ett minne blott.
KRAM!!

18 kommentarer:

 1. Jag tror du har helt rätt ifråga om vägvalet. Gudrun Sjödén har verkligen gått sin egen väg och lagt miljötänk på det.
  Och varför välja bort målgruppen som faktiskt köper?

  Ovanpå det tänker jag att det är en liten intressant reflektion hur stor makt media har i hur det ska gå.
  Som vi vet kan de ju få allt från partiledare till kungavänner på fall, så varför skulle de lyckas inte Odd Molly om de vill.

  SvaraRadera
 2. Word! Jag håller med dig fullständigt. KRAM

  SvaraRadera
 3. Så sant! Förstår inte heller deras förnekelse för oss i den här åldern som verkligen äääälskar deras plagg! Precis som du skriver så har ju teenagers som de då vill vända sig till i n g a p e n g a r! Märkligt sätt av dom och jag hoppas, hoppas de tänker om! Undrar nästan vad jag skulle shoppa om inte OM fanns...såklart jag köper annat med, men OM är det jag alltid vill ha först.

  Kramar för kloka ord!
  Adela

  SvaraRadera
 4. Hej. Ja det ska sannerligen bli intressant vad som händer. Per hollknekt pratade ju om priset på kläderna en del i lördagsintervjun på TV4 (i lördags, finns på Play). Men man ska verkligen inte förringa att vi medelålders (huva!) är en köpstark grupp och kommer att fortsätta vara. dessutom verkar alla "kritiker" vara storstadsfixerade och det håller ju inte. Jag bara ryser över tanken om alla skulle gå klädda i Filippa K - vad tråkigt det skulle bli! Kram Milla

  SvaraRadera
 5. Snobbismen kan bli märkets fall. Det måste vara tröttsamt att arbeta med ett märke som har så lite cred förutom hos den klick med hängivna OddMolly anhängare. Att alltid bli hånad och bespottad som tex i Solsidan). Kan inte vara alltför motiverande att arbeta med märket då. Jag tillhör dem som älskade OM i början, verkligen älskade, men har tröttnat mer och mer just för att de inte förnyar sig tillräckligt. Jag har snarare välkomnat deras försök att skapa något nytt. Såg du intervjun med Per i söndags på tv4?

  SvaraRadera
 6. Hej Milla och Sahra: Nej, jag har inte sett intrevjun från i lördags (hänger inte alls med i livet utanför jobbet och familjen just nu). Kloka tankar från er båda. jag förstår bara inte varför man måste söka cred hos den svarta mode-eliten när det varken är de som bär kläderna eller köper dessa, ska jag vara ärlig är det inte heller dess som påverkar vad jag ska ha på mig eller inte. Förnyelse är bra men inte förneckelse. Jag tycker inte att man som i den senaste kollektionen ska lämna det som är själen i Odd Molly bakom sig bara för att förnya sig och försöka efterlika andra märken. Jag tycker deras vår och sommarkollektion har MASSOR av nya och vackra modeller som man aldrig tidigare sett utan att sluta vara Odd Molly för det. Lovely knit och Grandmas Coat kan jag dock tycka att man skulle kunna sluta tillverka vid det här laget.
  KRAM!

  SvaraRadera
 7. Jag vill börja med att citera en mening som Sahra skrev ovan. "Snobbismen kan bli märkets fall". Jag var på visningen och det var knappt en människa där som bar Odd Mollys kläder, det var däremot massor av folk som bar svarta kläder! De bloggar som fanns på plats var inte de som hyllar Odd Molly varje dag utan de bloggar som är mest besökta och sponsras hårdare av andra märken än Odd Molly. Tragiskt.

  För mig behöver inte Odd Molly fokusera på att förnya sig, jag vill ha det genuina Odd Molly. Förnyar Gudrun Sjöden sig?? Nej, de har sitt basprogram med kläder varje år, samma modeller och liknande färger. Jag vill däremot att Odd Molly vågar minska sina kollektioner, återgå till de vackra brodyrena som inte kan tillverkas i stora upplagor. Det är plaggen som vi idag njuter av från 2005-2007 :-)

  KRAM

  SvaraRadera
 8. Those at odd Molly headquarters would be wise to read this post. Do you think they would listen?
  Kram,
  Karen XOXO

  SvaraRadera
 9. Jag håller med. Jag jobbar på ett kontor där man är (förlåt alla ni som ev känner mig/jobbar med mig och ev läser detta..) lite snobbiga. Flera av mina kollegor som förr bar Odd Molly rynkar nu på näsan och har sålt av dem nu- för att det är ett märke som "alla" bär och att det då är lika med tråkigt. Sen rynkar de på näsan och säger att det är så fånigt med alla som handlar bara för att det är ett märke.. Är det inte lika fånigt omvänt? Att INTE köpa det för att det är ett visst märke...
  Jag köper kläder som jag gillar, sen om det är bara jag som har det eller flera, det spelar inte så stor roll för mig.
  Jag älskar vissa delar av OM kollektion. Oftast de som man kan klassa som tilltala oss 35+. Jag hoppas verkligen att de håller fast vid den stilen och inte går mot size zero och fler magra modeller med plagg som bara passar de som är hungriga hela tiden...

  kram kram

  SvaraRadera
 10. Om det stämmer det du skriver så håller jag fullständigt med dig. Bra skrivet.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Du skriver ungefär som jag tänkte då jag läste artikeln! Väldigt bra o välfolmulerat!! Instämmer i din tankegång..
  KRAM

  SvaraRadera
 12. det är många ungdomar som har odd molly också!!!!


  MÅMNGA

  SvaraRadera
 13. Instämmer med er ovan. Men jag har också märkt av snobbismen, det är inte FINT att ha OM - kläder på sig. Titta bara i alla våra sk damtidningar Elle, Femina etc. Hur mycket OM visas där. Nä, fy så trist om alla skulle ha Filippa K.

  Mvh Skolfröken
  Ps. Mina elever tycker att deras fröken är "jättefin" i sina om - kläder.

  SvaraRadera
 14. Kan inte annat än att hålla med dig! Vi är en köpstark grupp som inte vill sälla in oss i ledet. Ha det som alla andra har på sig genom att gå och shoppa på H&M, Lindex etc. Säger inte att det rä ngt fel med det - Men det räcker inte till för mig. Saknar känslan. Tror de skulle skurit ner sina kollektioner till ca hälften. Lägga känsla, tanke och vikt vid varje enskilt plagg. Känns lite "cyckel på köper just nu" :/

  SvaraRadera
 15. Jag håller fullständigt med!
  Jag är 46, min dotter 23, min mor 65, min svärmor 72 och vi är nästan lika Molly-tokiga.
  fast jag är nog värst (ca 112 plagg!).
  Ser man ett Molly-plagg på stan så är det ju oftast kvinnor 35-50 år.
  De borde vakna upp och vara stolta över sina kunder oavsett "grupp",
  då är de inte lika känsliga för konjunkturfall.

  Kram!

  SvaraRadera
 16. Ja, Odd Molly har verkligen gjort sitt! Plaggen ser likadana säsong efter säsong. De ser stort sett likadana ut allihop. Stämmer nog att OM kan dra ner på sin produktion betydligt och sälja till de äldre damer som fortfarande tilltalas av detta sätt att klä sig. Förvånande dock att medelålders kvinnor vill klä sig som små gräddpraliner. Kläder som passar små flickor i 5 år åldern allra bäst!

  /Sandra

  SvaraRadera
 17. Hej Sandra,
  Smaken är ju som sagt inte lika för alla som tur är, om du stör dig så mycket på oss "medelålderskvinnor" som älskar Odd mollys plagg så behöver du ju inte besöka våra bloggar och kommentera, eller hur? Totalt slöseri med energi.

  SvaraRadera
 18. Håller helt med dig min kloka vän! OM tycker jag har tappat allt det där speciella som just gjorde OM så bra. Köper numera inte så mycket OM mer. Ledningen verkar ha fått storhetsvansinne när man lämnar sin målgrupp och satsar fullt ut på att lyckas i den internationella modevärlden istället. Inte konstigt att de blir ifrågasatta och bolagsvärderingen nu är på botten. Kul att du fokuserar på andra märken med. Tack för fin blogg. Kram Lina

  SvaraRadera

<3 Tack snälla för din kommentar <3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Annonser

ANNONSER