tisdag 9 november 2010

MITT LIVS FÖRSTA MAMMOGRAFI

FY ..... Va ont det gjorde. Varför var det ingen som förvarnade om detta. Det var något av det värsta jag upplevt undersökningsmässigt. Otroligt opsykoligiskt också. Sköterskan som gjorde undersökningen blev nästan upprörd för att jag beklagade att det gjorde ont. Ja, ni kanske anar att jag var GANSKA upprörd efteråt. Tur maken var med mig och höll mig i handen, ja alltså inte i själva undersökningsrummet, men efteråt ;-D
Jag tror faktiskt att den egna undersökningen av sina bröst är det säkraste sättet att avgöra om allt är som det ska. Jag känner mina bröst och vet att det inte är något fel just där. Visst är det bra att man kallas, men jag tycker nog man kan jobba på den pedagogiska approachen och kanske på att införskaffa maskiner som faktiskt är gjorda för att passa ett kvinnobörst, inte två jäkla plattor som ska trycka ihop all vävnad och trasa sönder en (så kändes det eftersåt, som om någon trampat sönder mina bröst). Måste vara sadistiska män som kommit på denna apparat. Enda förklaringen jag har.
Ska iväg på ett JÄTTETREVLIGT event som PROVRUMMET anordnar ikväll.....lovar ta många bilder. Ska bli spännande!!
Ha en fortsatt fin dag!!
KRAM!!

12 kommentarer:

 1. Jag har oxå varit på mammografi för ett par år sedan och det gjorde inte så väldigt ont på mig (eller jag minns det så iallafall??) Det hemska för mig var att jag hade hittat en kula i mitt bröst :-( och jag var livrädd för att det kunde vara cancer!! Jag såg hela mitt liv bara susa förbi....
  Som tur var så var det bara en systa som radiologen bara kunde suga ut med en nål!! Han stack in stor nål rätt in i bröstet och så.... slörp.... så var den borta!! Han sa även jag hade många systor i mina bröst och det är ganska vanligt!!
  Så nu vet ni det tjejer!! Om ni hittar en liten kula i bröstet som inte är bröstväv så kan det vara en systa och det behöver inte nödvändigtvis vara cancer!!

  Ha det så kul med PROVRUMMET i kväll!!

  Kram.

  SvaraRadera
 2. Visst har du helt rätt det gör jätte ont. Har gjort denna undersökning ett antal ggr och det gör alltid lika ont. Tror oxå nån man ligger bakom metoden. Måste bara vara så ;-)
  Ha så trevligt ikväll
  Kram

  SvaraRadera
 3. Det är ingen behaglig upplevelse direkt, har funderat på om man om nästan inte har något att klämma in där emellan plattorna, hur går det då?? Men jag måste säga att jag blivit bra bemött på vår klinik vid mina mammosar och det har känts trösterikt. Hoppas det blir en härlig kväll hos Provrummet med mycket fina kläder! Jag har utfördat köpstopp just nu av flera orsaker men man vill ju ha något att se fram emot :=)
  Kram Milla

  SvaraRadera
 4. Hej tjejer!
  Måste bara få kommentera det här med mammografiundersökning.Har ännu ej gjort detta, men bara undrar hur i all friden det skall gå till när man är som jag nästan plattbröstad?
  Hej på er!

  SvaraRadera
 5. Hej Helen: Jag har också undrat över detta och kan helt ärligt inte förstå hur de kan trycka ihop bröst som är relativt små eller sitter högt och är relativt fasta. Kan bara konstatera att det går inte särskilt bra och det gör sata...ONT. Maskinen är inte särskilt ergonomisk, som sagt, utfomade av en sadistisk man.
  KRAM!!

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Jag gjorde min första mammografi för något år sedan, och det gjorde så grymt, grymt ont så jag funderar allvarligt på att inte gå dit igen nästa gång jag blir kallad. Det måste ju gå att undersöka brösten på ett sätt som inte är så våldsamt smärtsamt, tycker iaf jag

  SvaraRadera
 7. Kanske beror det på vilken sköterska man har, hur duktig hon är på att stoppa in bröstet rätt i apparaten. Jag har gjort två undersökningar på kliniken vid Fridhemsplan. Och jag upplevde INGA SOM HELST problem eller någon smärta!

  SvaraRadera
 8. Men huuu vad hemskt det låter.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Jag har också gjort en mammografi och det gjorde jäkligt ont. Jag upplevde också mottagandet som dåligt, typ "vad gnäller du för?". Jag började i princip gråta så ont det gjorde och jag brukar normalt ha en ganska hög smärttröskel.
  Dumt eller inte, jag har inte gått igen./Lina

  SvaraRadera
 10. Tycker inte du ska dömma ut mammografin så! Vi är så priviligierade som har sådan bra sjukvård, som kallar oss till dessa viktiga undersökningar som kan rädda liv! Jag är så tacksam för det. Min mormor dog i bröstcancer på 60 talet. Hade hon fått mammografi hade hon kanske levt ett helt liv...Sköterskan som gjorde undersökningen på mig var både vänlig, lyhörd o pedagogisk. Första gångenjag gjorde det gjorde det lite ont, men inte alls den andra gången. Men med tanke på syftet, så bryr jag mig inte om ifall det så gör jätteont!
  Kram/Greta

  SvaraRadera
 11. Håller med föregående inlägg, att få möjlighet att göra mammografi är fantastiskt bra! Jag har gjort det ett par-tre gånger, och visst gör det lite ont och är obehagligt, men det är ju en snabbt övergående smärta jämfört med om man skulle strunta i denna undersökning och inte upptäcka ev. cancer i tid!!! Att själv undersöka sina bröst är inte tillräckligt för att upptäcka ev. knutor, men förstås något man ska göra ändå!
  Som svar på ett inlägg tidigare kan jag också tala om att jag har små bröst (A-kupa)och det går alldeles utmärkt att undersöka dem ändå. Det sliter o drar o klämmer, men -som sagt-det är ju bara en kort stund.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker att det är förfärligt och fasar för kallelse. Jag vet att är en bra sak, men varför har själva undersökningsmetoden inte utvecklats på alla år??? Ta och be en karl att slänga upp sitt paket och klämma ihop dem i dylik apparat...hur många sekunder skulle det ta innan det fixades en annan utrustning?

  Nä, och varför kan man inte göra ultraljudsundersökning? Varför måste brösten mosas?

  SvaraRadera

<3 Tack snälla för din kommentar <3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Annonser

ANNONSER