onsdag 1 september 2010

ATT HA STIL INNEBÄR INTE ATT MAN BEHÖVER HA MASSOR AV PENGAR

Idag blir det ett lite djupare inlägg än vanligt. Jag såg en kommentar som en Anonym gjort på bloggen  nu på morgonen. Den handlade om att undra hur vi i Odd Molly-bloggvärlden har råd med all denna shopping och hur andra får nöja sig med kopior. Hela iden med min blogg har varit att inspirera, inte bara lobba för dyra Odd Molly köp, även om en hel del sådana förekommer. Jag har inte alltid haft de resurser jag har idag, jag kom som jag tidigare nämnt i min blogg till Sverige som 9-åring och kunde då inte ett ord svenska. Jag har kämpa mig till den ställning jag har idag den hårda vägen genom studier och studielån och genom att ibland ha tre parallella jobb samtidigt. Jag har upplevt vad det innebär att inte ha mat på bordet vissa dagar och jag kan därför uppskatta det jag har idag. Jag lär därför även mina tjejer att aldrig ta pengar eller sin situation för givet. Jag är lyckligt lottad och jag är medveten om det. Men även när jag var student och när jag inte hade råd till Odd Mollysar eller andra dyra plagg så hade jag ändå min egen stil. Jag har alltid varit välklädd. Mormor sydde kläder till mig (ibland sydde hon helt enkelt om gamla loppisplagg) när vi inte hade råd att köpa nya och när jag var student köpte jag mycket på secod hand, H&M eller andra billigare kedjor. Att ha stil sitter i vem man är som person och hur man vill att andra ska uppfatta en. Därför gillar jag att tipsa om budgetköp här på bloggen. Jag vill visa att man behöver inte köpa dyra plagg för att vara välklädd.

Modedrottningen och stilikonen, Coco Chanel, kom själv från väldigt enkla förhållanden men lyckades skapa en stil som är evig och klassisk. Hon sydde om enkla plagg som skapade HA-begär hos en hel värld av kvinnor. Sedan byggde hon upp sitt modeimperium genom blod, svett och tårar.
Kontentan är att alla har vi olika ekonomiska förutsättningar men OAVSETT detta så kan ALLA kvinnor ha stil och vara vackra utan att för den skull behöva köpa dyra modeplagg. Sedan är det även en prioritering var vi väljer att lägga våra pengar.
Vi ses senare idag!
KRAM!!

27 kommentarer:

 1. TACK vännen för detta fantastiskt bra inlägg!! Helt sant det du skriver! Jag får också då och då kommentarer och man blir ganska trött...särskilt som de alltid i det läget givetvis är anonyma då personen i fråga inte vågar stå med sitt namn. Jag har också råkat ut för detta och jag har lärt mig att strunta i det. En gång var det en s k vän till mig eller rättare sagt en f d vän numera som jag inte kallar vän längre efter diverse lögner och påhopp. TRIST är det i alla fall för precis som du skirver så ligger nog ofta hårt jobb och annat bakom som gör att man kan göra vissa inköp. Det som stämmer allra mest är att man kan ha STIL med loppiskläder, HMkläder, second hand whatever...!!! Det sitter som du uttryckt så bra i personen...inte i kläderna! TACK för ditt inlägg och din UNDERBARA INSPIRERANDE BLOGG!
  kramar
  Adela

  SvaraRadera
 2. Jättebra och sant inlägg! Jag har oxå periodvis fått höra tråkiga kommentarer bla på jobbet om mina OM. Det är så trist att behöva försvara sina klädköp tycker jag, för precis som du skriver handlar det om prioriteringar! Jag tror det bottnar i den svenska missunsamheten och avundsjukan.

  Ha det så bra och handla på!
  kram

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Brukar kika in på din blogg ibland,och bli lite inspirerad.Är också Odd Molly-älskare(eller klädälskare över huvudtaget).
  Ville bara säga att detta var så bra skrivet av dej.Är det nu så att man köper ett dyrt klädesplagg,så försakar man ju förstås andra saker.Och kanske inte gör en massa impulsköp,så i längde kanske det jämnar ut sej.
  Må så gott
  Kram Anette

  SvaraRadera
 4. Så sant som det är sagt och har som du vet inte vuxit upp med guldsked i mun, snarare tvärtom. Förstår inte den här avundsjukan som finns bland oss kvinnor! Män dunkar varandra i ryggen och gratulerar. Vi ger sura blickar, falska komplimanger och tänker dödstankar. Vad vi lägger pengarna på är vår ensak. Jag hackar inte på dem som lägger en hel lön på ett hus som de inte egentligen har råd med, eller en bil som de inte behöver. Jag tycker att du om någon inspirerar till prisvärda köp och har aldrig ansett dig som något annat än det du är. En mycket vacker kvinna med extremt mycket klass men för den sakens skull ändå fötterna på jorden! Keep up the good work! JAg gillar dig starkt syster yster och det enda negativa med dig är att du bor för långt bort från mig helt enkelt.... ;) :D Puss!

  SvaraRadera
 5. Jag läser ofta din blog och blir så inspirerad. Inte bara av de vackra plaggen utan hur du kombinerar olika plagg och accesoarer och alla tips samtidigt som det du skriver känns personligt. Jag har själv köpt en del OM, även under studietiden. Då var kläderna lite billigare, jag lade undan lite pengar varje månad och köpte sedan ett plagg. Detta plagg blev en investering som var till för att användas. Som du skriver handlar ju mycket om prioriteringar.
  Sedan tycker jag att din budget-tips är fantastiska. De visar verkligen att en speciell stil inte behöver kosta hur mycket som helst. Många bilder är ju också tagna från olika provrum så alla är ju inte direkta inköp...


  Om bloggen känns för provocerande att läsa kan man ju låta bli att läsa den, eller?

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet vännen!
  Och jag håller med dig fullt ut..
  Har varit ensamstående och arbetslös med min äldsta dotter men aldrig var vi sämre klädda för det..
  Man kan köpa fina begagnade idag, du har barnloppisar, tradera och blocket..
  Sen är det ju ett intresse också..
  Ser många här i byn där vi bor, de flesta bryr sig inte utan går i smutsfläckiga joggingbyxor och stora t-shirtar och det är väl upp till dem men jag skulle aldrig kunna gå så..
  Jag tycker att det är viktigt för mig att känna mig fin, att barnen är fina och rena..
  Precis som du skriver så säger det också om hur vi är anser jag..
  Vi vill ju ha det fint hemma och det är ju samma sak..
  Men sen är det skillnad märker jag ofta att du som kvinna månar om dig själv..Det är inte alltid så populärt.
  En stilig man är skillnad men är du kvinna så får du ofta sura blickar på dig..
  Mina kläder är det som jag unnar mig själv i vardagen..
  Det enda..
  Och de få slantar som vi har för vi har inte det gott ställt men ok, de har vi slitit hårt för och gör fortfarande..
  Sen att andra kan lägga sina pengar på Thailand resor höjer ingen ögonbrynen på..
  Tycker att det är synd att det är så..
  Därför har jag inte heller gett ut min blogg till mina vänner men har märkt att många har hittat den ändå..;-)
  Kram på dig och ta absolut inte åt dig<3

  SvaraRadera
 7. TACK UNDERBARA NI!!! Vilka tjejer ni är!! Underbart fina allihop och vissa utav er har jag till och med haft förmånen att träffa och vet att ni verkligen är lika vackra på insidan som på utsidan!! Det värmer mer än jag kan uttrycka att veta att de flesta uppskattar och gillar bloggen!!
  P.S. Sanni Bus: tycker du ska flytta upp till storstan och ta med dig din underbart fina familj så vi kan umgås!!

  STOR KRAM FRÅN MIG!!!

  SvaraRadera
 8. Man slutar ju aldrig att förundras över anonyma kommentarer... jag precis som du har inte fått ett öre från föräldrar eller släkt. Jag har 14 terminers universitetsstudier (och studielån). Jag jobbar minst 60 timmar i veckan och sköter hem och barn. Varför någon känner att vi som bloggar om Odd Molly ska behöver förklara var vi får pengar ifrån, hur mycket vi tjänar eller hur mycket pengar vi lägger på kläder är befängt! Jag lovar att min klädbudget är betydlingt mindre än vad en genomsnitts gubbe lägger på sin bil! Vi behöver inte förklara oss för någon! Men jag är tacksam precis som anonym uppmanar oss att vara, tacksam för att jag inte är småsint och trångsynt som hon! KRAMAR

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Jag måste instämma med övriga kommentarer,finns inte mer att tillägga.Har man följt din blogg och tidigare inlägg så förstår man att du är verkligen en person med fötterna på jorden.Genom att följa din och andra molly systrars bloggar, har jag fått tillgång till många tänkvärda ord, men också fått ta del av eran vardag, vilket inte alltid är som en dans på rosor. Hoppas ni förstår vad jag menar.MVH Helen

  SvaraRadera
 10. Bra inlägg! Jag tolkar dock inte det anonyma inlägget som missunnsamt, utan som en önskan om samma möjligheter... Men jag håller med dig, det handlar om prioriteringar i allt fr utbildning, livet o inköp. Jag blir jätte inspirerad av dig o många andra bloggare, men jag gör mina egna prioriteringar! Fortsätt med både budget o lyx-tips! /Nybliven Prime boots-ägarinna

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym: Jag håller med dig, jag uppfattade det precis på samma sätt, som en önskan om lika möjligheter men samtidigt är det ju faktiskt upp till var och en att skapa sin egen framtid och sina egna möjligheter och att leva med de val man gör. Alla har vi olika prioriteringar här i livet och även om jag beklagar att ALLA inte kan köpa Odd Molly-plagg så är det inget jag som person kan påverka. Att vara vackert klädd kan däremot ALLA vara utan att för den skull lägga ut förmögenheter, även med små medel kan man klä sig vackert, snyggt och stilfullt. Tanken med min blogg har ju hela tiden varit att inspirera inte till att man ska KOPIERA mina inköp. Dessutom köper jag själv inte allt jag provar och jag säljer hälften på Tradera efterhand som jag vill ha nya dyra plagg.
  Tack alla ni rara, vackra och kloka kvinnor som kommenterat idag och även ni andra som inspireras och läser bloggen även om ni inte hinner kommentera.
  KRAM!!

  SvaraRadera
 12. Hej! Brukar läsa din blogg varje dag efter jobbet. Och jag blir varje dag inspirerad och glad av att läsa och se dina bilder. Jag jobbar som förskollärare och har inte möjlighet att använda dyra kläder på jobbet, men genom dina tips och min egen kreativitet kan jag förvandla mina jobbkläder till små juveler. Det handlar inte om pengar utan om kreativitet...

  SvaraRadera
 13. Ett bra och tänkvärt inlägg!
  Jag tycker att man är i olika faser i livet och med olika prioriteringar och önskningar. Har ibland hamnat i diskussioner om att ha råd med Odd Mollykläder mm. Jag kan förstå dom som inte har så mycket pengar och har en ÖNSKAN om att vilja kunna köpa men INTE dom som jag vet PRIORITERAR annat. Om man hellre köper ett Odd Molly plagg istället för en utekväll på stan med taxi,köper fina viner, röker, fotbollsresor eller vad det nu är varför ska det då ifråga sättas.........tänk vad härligt att vi alla kan välja vad vi vill lägga våra pengar på!
  TACK för din härliga blogg som inspirerar så mycket!Läser den varje dag och det är alltid lika roligt!
  KRAM Halvan

  SvaraRadera
 14. En del av er har svarat ganska tyket ang. anonyms inlägg. Det var verkligen inget påhopp, och inte elakt eller missunnsamt heller!

  Det är klart att man kan känna avundsjuka mot dem som har så mycket mer! Det är ju bara mänskligt. Jag köper en hel del OM plagg och andra dyrare plagg, och ibland skäms jag lite. Att jaghar det så bra, jämfört med många andra.

  Å andra sidan kan jag bli avundsjuk på dom som har ÄNNU bättre.

  Men en snygg stil går att ha på olika budgetar, men nog hjälper det med lite extra pengar!

  Bra gjort av Oddmollyholic att bemöta det hela med respekt, en eloge till dig! =)

  Kram/ Greta

  SvaraRadera
 15. Det var jag som skrev den anonyma kommentaren i förra inlägget och efter att ha läst dessa kommentarer tycker jag att många av er misstolkat det hela. Fast en del av er har uppfattat det rätt, det var alltså ingen kritik eller missunnsamhet mot er OM-ägare, utan snarare en önskan om att jag kunde ha lika vackra kläder som er.

  Jag är också välutbildad (inom ekonomi) men jag har ändå inga pengar över när månaden är slut som jag kan lägga på OM-plagg. Jag är modeintresserad och vet vilken stil jag har och klär mig enligt andra snyggt och stiligt. Min önskan är att nån gång kunna köpa ett OM-plagg istället för kopiorna, men varje månad kan jag konstatera att pengarna inte räckte till denna gång heller. Jag anser inte heller att det har med mina prioriteringar att göra, jag köper inget annat "onödigt" för pengarna heller. Mat, huslån, räkningar, kläder till barnen - det är vad jag köper en vanlig månad.

  Skulle vara intressant att veta vad ni OM-ägare anser att ni prioriterar bort för att ha råd med dessa kläder. Många av er skrev ju att ni inte köper "allt" utan ni väljer att lägga pengarna på kläderna. Vad är det som ni INTE lägger pengar på då? Boende och inredning kanske? Fast det tvivlar jag på...har man dyr smak så brukar man även ha det när det gäller inredning och sitt hem.

  Javisst kan jag sluta läsa OM-bloggarna, men det kommer jag inte att göra. Jag kommer att fortsätta drömma och inspireras. För det gör jag faktiskt, även om det som sagt slutar med att jag får gå till KappAhl och köpa en liknande tunika. Så tack för att ni fortsätter blogga, jag kommer fortsätta kika in hos er alla!

  Anledningen till att jag är anonym är för att jag inte har någon egen blogg. Men om det känns bättre för er så kan jag ju säga att jag heter Pernilla. :-)

  SvaraRadera
 16. Hej Pernilla! Va bra att du återkom. Ville som sagt med mitt inlägg belysa att stil inte nödvändigtvis behöver hänga ihop med pengar och ekonomiska tillgångar. Visst underlättar pengar men jag har som sagt alltid lyckats få till det oavsett ekonomisk ram och som du själv säger så är tanken att bloggen just ska vara en portal till inspiration inte skapa ett visst shoppingbeteende. Hoppas du förstod att det var i all välmening jag uttalade mig och för att du ska förstå att jag tar din kommentar på allvar och med respekt. Både jag och min man har goda inkomster och vi har båda två slitit ihop till det vi har idag. Tyvärr kan jag inte ge dig andra budgettips. Däremot kan jag villigt erkänna att alla mina besparingar läggs på mina barn och mitt modeintresse, inget läggs på hög.
  Tack för att du tittar in och inspireras av bloggen!

  SvaraRadera
 17. Du har en fantastisk och inspirerande stil! Stil är något man inte kan köpa för pengar. Det finns många som har Odd Molly eller andra dyra plagg utan att dom har stil. Det handlar om att kombinera och få sin egen stil. Jag har mycket Odd Molly men jag väljer med omsorg och kritiskt. Jag gillar också Day, Smooph och Anne Fontaine - kvinnliga plagg. Men jag handlar lika gärna på H&M om jag hittar något där, eller indiska. Dyrt är inte alltid bäst, snyggast eller smakfullast. Låt er inspireras av varandra i stället för att undra hur den eller den har råd med det ena och det andra.
  /Ewa

  SvaraRadera
 18. ..jag ville bara säga; jag är en inköpare av O.M också till och från, till vissas kommentarer och frågor just för att de är dyrare än ex Kappahl. Men jag handlar gärna där med om jag gillar ett plagg. Dock köper jag inte så mycket som det ser ut som i en del av de bloggar jag läser, då jag får uppfattningen av att det är etthejdlöst köp och sedan sälj, byte, var ej nöjd..osv. Men jag tror inte alls att kommentarer som " anonym -och -sedam -pernilla -"
  alls BEHÖVER vara av avundsjuka som många kvinnor påpekar. Allt handlar faktiskt inte om avundsjuka, men det är ett lättvindigt ord att trycka till någon med, som inte kan motbevisa ett sådant påstående. Jag kan tycka ibland att , herreguuuuud vad den bloggerskan köper kopiöst, hur går det till, hon verkar ju besatt!! ... och jag bara undrar ärligt utan elaka baktankar eller avundsjuka.
  Hälsar ännu en anonym, utab blogg, vi kan kalla mig therese.

  SvaraRadera
 19. Jag måste säga vad det håller andra bloggar, dock inte denna, att jag håller med anonym. Det är helt sjukt vad vissa köper mycket och ofta! Jag köper kanske odd molly en gång per 4 mån-och jag går inte bara klädd i odd molly för det tycker jag verkar helfånigt. Men jag respekterar det, och vet att alla är olika. Jag kan väl även då få tycka så utan att vara avis?

  SvaraRadera
 20. Tack för en mycket inspirerande blogg läser den varje dag man får så mkt tips och ideer speciellt bra med provningarna där man ser hur bla storlekarna är,toppen. Jag handlar själv ganska mkt mollisar och visst är det dyrt men man får försaka annat tex resor restaurangbesök,krogkvällar etc. Sen är det ju så att har man en relativt låg lön och barn så blir det inte stora summor kvar till kläder och kanske inte speciellt till Odd Molly kläder vilka ju är dyra.
  Varma hälsningar Agneta

  SvaraRadera
 21. Jag håller med att det verkar som om många bloggare köper OFANTLIGT mycket kläder på en månad! Det visas nya outfits varannan dag i bloggen. Plagg som kostar minst 1.5000 kr i snitt. Det blir ju över 20.000 kr i månaden! Donera 10.000 i månaden till Rädda barnen eller UNICEF istället, mycket vettigare sätt att göra av med sina överloppspengar än överkonsumtion av kläder. För ni kan ju inte mena att ni hinner använda alla dessa plagg speciellt många gånger innan det är dags för nåt nytt?


  Dessutom håller jag med om att många verkar göra spontaninköp: "Titta vad som fick följa med mig hem idag!" är en ständigt återkommande fram i era bloggar. Låter som ett ogenomtänkt shoppingbeslut i mina öron att köpa hem nåt bara för att man provade det och det "råkade" sitta snyggt. Sen verkar det vara en besatthet bland många av er att köpa så många plagg ur senaste kollektionen som möjligt, visa upp dem i bloggen och skryta om dem. Den som har flest plagg vinner...typ.

  Och att ha en massa OM-kläder i garderoben - tröttnar ni inte att se ut som överpyntade julgranar varje dag på jobbet? Tofsar och fransar och skrikiga mönster i en salig blandning! Dessutom med en lapp på alla plagg som flashar att det är ett OM-plagg - så tonårsaktigt!

  /Elisabeth

  SvaraRadera
 22. Hej Elisabeth,
  Jag kan inte stå till ansvars för ALLA OM-bloggar som finns ute. Vi är många som är förälskade i detta märke och visst märks det i shoppingbeteendet. Vad jag lägger mina pengar på ska folk ge blanka F.. i ursäkta språket. Bloggen är tänkt som en inspirationsport, inte som någon djuplodad, samhällsviktig blogg. Den avspeglar endast en av mina många sidor som männinska och kvinna och jag tänker inte stå och försvara mina inköp här. Om detta stör dig, läs inte bloggarna då! Ett mycket enkelt val. Att jag är världsförälder, fadder och jobbat ideelt för Rädda Barnen har INGET med denna blogg att göra. Lägg inte så mycket värderingar i det du ser, antingen tittar du för att du inspireras av bloggarna eller låt bli att läsa om de stör dig.
  Det var allt för mig och jag hoppas snart slippa alla dessa negativa kommentarer.
  Ha en fortsatt bra dag!

  SvaraRadera
 23. Elisabeth: min budget per månad för kläder, frisör, träning, tandläkare, skor, cafébesök, resor osv är 2500kr. Punkt! Thats it! Resten av lönen går till hela familjen. Tycker du att det är för mycket för en höginkomsttagare att lägga på sig själv? Vad vet du om jag ger 10000kr i månaden till Unicef?

  ta ingen skit Odd Molly-holic!

  KRAM

  SvaraRadera
 24. Hej!
  Jag har inte någon blogg, och därför måste jag välja anonym här... men jag heter Maria och är helt ny att k kommentera.

  Den här ekonomiska diskussionen tänker jag inte lägga mig i, den känns synnerligen trist. Var och en gör vad han vill med sina pengar!

  Ni tjejer som köper OM - hur tvättar ni alla dessa fina kläder med paljetter, spetsar och ylle. Jag har hållit i många OM-plagg, men skippat dem i rädslan för hur jag ska kunna sköta kläderna sedan. Är det kemtvätt varje gång???

  Tack för en fin blogg!
  Krram Maria

  SvaraRadera
 25. Dr Molly: Jag tar ALDRIG skit från någon varken på bloggen eller i mitt privatliv. Det verkar du inte heller göra sötnos;-D RESPECT!!
  Ha det gott vännen!

  SvaraRadera
 26. Hej Maria: Jag är själv småbarnsmamma med streesigt karriärsjobb. Jag har ärligt talat inte tid att pyssla om mina plagg alltför mycket. Om det krävs kemtvätt, drar jag mig för att köpa plagget. Det jag gillar med de flesta OM-plagg är att de just är så enkla att hålla rena och snygga. De flesta kan man tvätta i maskin (i värsta fall skonprogrammet på maskinen) och sedan är det bara att hänga upp på tork! Älskar att man inte BEHÖVER stryka dessa vackra plagg (utom möjligtvis Tea Dress....). Paljetterna har jag ännu inte provat att tvätta.....återstå att se hur det blir med dessa. I värsta fall får man reklamera dessa. Hoppas du fick lite tips!
  TAck för fin kommentar!!
  KRAM!

  SvaraRadera
 27. Eliasabeth - Vad man gör med sina pengar är ju upp till var och en. Även det ser ut som om vi har nya outfits varje dag så är det ju en sanning med modifikation. Många av oss säljer kläderna vidare, när vi tröttnat eller för att ge rum för en ny goding, som man vill ha ännu mer. Precis som alla andra, har ingen av oss obegränsat med pengar, men sen om vi lägger det på hus, krogbesök, dyra viner, resor eller kläder, är ju faktiskt upp till oss. Vi springer inte runt och ber folk redo visa deras ekonomi för oss och jag förstår inte detta behov av att vi skall göra det heller alls. Planera era inköp ordentligt. Skippa 10 plagg på h&m som ändå ligger och skräpar till ingen nytta, investera i en Molly och kom tillbaka sen...

  SvaraRadera

<3 Tack snälla för din kommentar <3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Annonser

ANNONSER